Forum mladih na Danima Balkana

Ovogodišnji Dani Balkana u Minhenu tematizuju i u fokus stavljaju generaciju mladih ljudi sa ovog poluotoka, odnosno njihovu ulogu u kreiranju budućnosti ove regije.

Još tokom februara, kao svojevrsnu uvertiru u festival i pomenutu temu, objavili smo niz video uradaka u kojima su mladi iz više zemalja Balkana govorili o svojim iskustvima u regiji i inostranstvu, o velikim izazovima koji se nalaze pred ovom generacijom, ali i o velikoj želji i potrebi da se međusobno povezuju.

Čuvši njihove priče, pojavila se potreba za kreiranjem dodatnog prostora za razgovor o ovoj temi. Sljedeće subote, 20. marta od 18 do 19 sati zajedno ćemo promišljati i razgovarati o povezivanju i aktivnom učešću u raznim aspektima društva, o ulozi sve većeg broja mladih koji žive van granica Balkana, te o doprinosu koji svi možemo dati u tom pravcu. Propitivaćemo i potrebu da se iz ovakvih inicijativa i dijaloga razvije nešto održivo, u vidu platforme koja će dalje praktično razvijati ideju spajanja mladih i njihovog angažovanja za razvoj Balkana.

Online forum će okupiti pet sagovornika sa bogatim iskustvom u poljima u kojima rade. Sa nama će biti Elma Oručević, rođena Mostarka koja već tri godine radi u Evropskom parlamentu, u Briselu, zatim Natalija Lučić, reporterka Aljazeere Balkans u Beogradu. U ovom razgovoru će učesvovati i Petra Blagec, radijska voditeljica, koja je svoju hrvatsku adresu zamijenila minhenskom, Adis Arnautović iz Centra za edukaciju mladih iz Travnika, te ugledni sarajevski profesor Vedran Zubić.

Svi zainteresovani moći će uživo pratiti ovaj forum putem naših društvenih mreža, tačnije na Facebook profilu Balkantage Munchen, kao i na Youtube kanalu, na kojima će biti moguće i paralelno komentarisati razgovor, reagovati, slati nam prijedloge i slično.

Učešće je naravno besplatno, sve što trebate je pridružiti nam se u navedenom terminu. Svakako pozivam sve da budu sa nama naredne subote, 20. marta od 18 sati.