Otvorenje izložbe
Nova perspektiva

8. Marta

Zadovoljstvo nam je najaviti zajedničku prezentaciju studenata/ica Akademije likovnih umjetnosti, Akademije scenskih umjetnosti i Muzičke akademije u Univerziteta u Sarajevu na temu „Budućnost regije“ festvala Balkantage u martu 2021.

Ovi mladi talentovani umjetnici/ce će svojim predstavljanjem pokušati problematizirati neka od aktuelnih pitanja s kojima se trenutno suočavaju i koje doživljavaju na različite načine. Putem različitih medija njihov likovni, scenski i muzički izraz će široj javnosti dati određeniju sliku kako mlađa generacija reaguje na život u današnjici, te kakve odgovore nudi.

Adna Muslija

U tom kontekstu konceptualni rad Adne Muslije sadrži ideju „mapiranja“ balkanskog tla putem kolažiranja odabrane vrste papira sa crtežom – metaforičkim nosiocem „krvotoka“ Balkana u crvenoj i plavoj boji. Delikatna struktura papira, princip sastavljanja razbijenih cjelina i semantička čitanje simboličnih sadržaja otkrivaju novo ispisivanje stranica budućnosti Balkana.

Umjetnica jasno prenosi poruku da je budućnost u onome što nas vezuje.

Ana Milijević / Kemil Bekteši

Aktuelni problem pandemije Covid19 istražuju Ana Milijević i Kemil Bekteši koji svoj rad prezentuju u vidu maski za lice. Zatvoreni u svojim domovima oni pronalaze način koji će vizualno sintetizirati i naš identite(te) prošlosti i sadašnjosti u vidu maski za lice izvedenih u formi ručnog rada (tkanje, vez, čipka…) karakterističnog za prostor Bosne i Hercegovine i Balkana. Tako maske dobijaju sasvim autentičnu formu i dekorativne teksture koje svjedoče o izgubljenom i otkrivenom identitetu autora.

Sergej Mačar

U mediju fotografije student Sergej Mačar će predstaviti hibridan prostor s kojim se mladi suočavaju, opterećeni današnjim političkim, konzumerističkim, populističkim i tradicionalnim okvirima. Kroz seriju fotografija će se, između ostalog, skrenuti pažnja na kulturološke i ideološke elemente nerijetko kontradiktorne, a samim tim će se istaknuti samo neki od problema kojima je ovaj autor okupiran.

Hana Hurem

Psihološka analiza portreta studentice kiparstva Hane Hurem podrazumijeva kiparski rad dopunjen biljkama koje karakterno odgovaraju predstavljenom liku. Odabrani model ekspresivno tretiran i upotpunjen odgovarajućom biljkom koja raste iz glave zapravo svjedoči o procesu promjene koja se dokumentuje. Na ovaj način se određuju i različiti ljudski karakteri i njihova preobrazba kroz vrijeme. Stoga si možemo postaviti pitanja kako se danas ljudi mogu okarakterizirati i kako se tretira pitanje procesa preobrazbe.

Selma Zimić

Studentica Selma Zimić će predstaviti svoju ideju kroz video rad sa simboličnim prikazom pijeska u kretnji. Odabir pijeska kao nosioca ovog rada je vrlo određan njegovim složenim značenjem. Asocijativnim principom se potencira emocija kod posmatrača a ujedno mu se i otvora mogućnost da „čita“ budućnost regije. Možemo li hodati po njemu i koliko brzo možemo pobjeći?