Februar 2021

sat27Feb12:0014:00Dječiji program12:00 - 14:00 Willi-Graf-Gymnasium, Borschtallee 26, 80804 München

Info

Mnoge stvari mogu čekati, ali djeca ne mogu.
Njima ne možemo odgovoriti ‘sutra’, oni traže ‘danas’.
Gabriela Mistral

Djeca se već u predškolskoj dobi susreću sa dječijim bajkama, narodnim pričama i pripovjetkama. Narodne priče, kao i dječije bajke imaju značajnu ulogu u jezičnom razvoju djece, usvajanju predčitalačkih vještina, kao i poticanju mašte i kreativnosti. One, osim što su često pisane na šaljivo- poučan način, govore o odnosima među ljudima, u obitelji i u društvu. Iz svake narodne priče i dječije bajke djeca, ali i odrasli mogu naučiti razumijevati svijet, te procjenjivati dobro i zlo. Kao primjer stvaranja veza između stvarnog svijeta i mašte, bajke i narodne priče se prenose i prepričavaju generacijama, a to je ujedno i ono čime ćemo se voditi u organizaciji dječijeg programa na Danima Balkana 2021. godine.

Dječiji program posebnu pažnju posvećuje najmlađoj publici, a s ciljem razvijanja ljubavi prema bajkama, basnama i narodnim pričama kroz predstave, dječije igre i likovne radove.

Dječiji program, 27. februara 2021. godine će biti otvoren plesno- muzičkom koreografijom „Kad si sretan“, koje će biti predstavljena na tri jezika: bosanskom/ hrvatskom/ srspkom jeziku, njemačkom jeziku, te engelskom jeziku. Nakon plesne tačke u dvosatnom programu sve aktivnosti će se provoditi u tri kutka, kako bi djeca imala priliku „putovati“ kroz određena područja na osnovu vlastitih interesa.

U čitalačkom kutku djeca, ali i ostali prisutni će poslušati nekoliko bajki, basni i narodnih dječijih priča, a nakon toga otvoriti kreativnu diskusiju. U likovnom kutku će se učenici Bosanske škole predstaviti sa izložbom slika, koje su vrijedno iscrtavali na alumijskoj foliji, dok se u zabavnom kutku želimo prisjetiti tradicionalnih dječijih igara, koje su zapravo dio odgojne kulture Balkana, a koje su se prenosile sa generacije na generaciju.

U ovom subotnjem popodnevu imat ćemo priliku da vidimo da su i djeca aktivni očuvatelji kulturne baštine Balkana, koju treba njegovati i prenositi mladim generacijama.

Organizator

Hilfe von Mensch zu Mensch e.V.Mi se zalažemo za principe respekta, tolerancije i otvorenog dijaloga u savremenom globalnom svijetu. Saradnici i članovi našeg udruženja svakodnevnim radom svih proteklih 28 godina doprinosili su i dalje se trude da društvo u kome živimo bude humanije i otvorenije.info@hvmzm.de Landsberger Straße 402, 81241 München

Scroll to Top