KISMET Simpozij:
Kultura sjećanja

Sudetendeutsches Haus, München
12.06.2021

Kulturno-umjetnički razvoj kulture u kulturi – od traume i boli do ispunjenog života

Kako hrabri pojedinci donose odluku o pretvaranje vlastite osobne, međugeneracijske i kulturne traume u umjetničko djelo i istovremeno pokrenuli proces ozdravljenja.

Stvaranje ljepote također liječi na fizičkoj razini i ima utjecaj na mlađe generacije.

Transformacija boli u ljepotu je način na koji žrtva postaje pobjednik. Odlučio je oprostiti i vidjeti bol i traumu kao dar. Psihoterapeutkinja Louise Mazanti govorit će o ovoj temi iz umjetničko-povijesne perspektive.

Umjetnik Isamar Cirkinagić prikazat će svoj rad “Herbarij” i govorit će o svom putu i svom razvoju.

Tijana Mišković analizira radove jugoslavenskih umjetnika u Kopenhagenu i izvješća o dijaspori.

Životna priča žene koja je preživjela holokaust, a zatim se posvetila umijeću plesa, zabilježena je u dokumentarcu “Euphoria of Being” Réke Szabé. U 90. godini odiše puno poleta za životom i u filmu pokazuje svoje plesačke vještine.

Simpozij će završiti akustičnim užitkom dvojca Barimatango s pjesmom “Sephardic”.

Program

09:00 – Otvaranje simpozija.

09:00 – Predavanje Louise Mazanti i vizualna prezentacija.

10:00 – Vježbe disanja uz glazbu u grupi, 30 min. pod dirigirala je Louise Mazanti.

11:30 – Pauza za ručak (u kući).

12:30 – Predavanje Tijane Mišković i vizualna prezentacija.

13:30 – Predavanje Ismara Cirkinagića i vizualna prezentacija.

14:30 – Grupna rasprava.

15:30 – Pregled dokumentarnog filma Réke Szabé.

17:00 – Večera.

19:30 – Duo Barimatango, pjesma “Sephardic” koncert akustične glazbe.

20:45 – Zahvalnica.

21:00 – Zatvaranje simpozija.

Gosti

Ismar Cirkinagić
ismarc.com

Ismar Cirkinagić rođen je 1973. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Kopenhagenu 2006. Od tada, umjetnik je živio i radio u Kopenhagenu i Prijedoru.

Umjetničko polje koje ga najviše fascinira je ono konceptualne umjetnosti kao i fotografije. Tijekom posljednjih nekoliko godina, njegova djela su pronašli svoje mjesto nekoliko puta u muzejima i Kunsthalle u Danskoj. Njegovi radovi također su spomenuti i izloženi u inozemstvu. Na primjer, postoje izložbe umjetnika u Kunsthalle Nikolaju, Kunsthalle Charlottenborgu, Brandtovom Kunsthallenu, Kunsthalle Aarhusu, Muzeju umjetnosti Soro, Muzeju suvremene umjetnosti HEART i Muzeju umjetnosti Esbjerg.

Herbarium

Projekt se u početku temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje herbatije, no sadržaj djela, odnosno flore, dolazi iz masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini. Serija herbonia djela namijenjena je ilustrirati ciklus života. Proces preminulog tijela omogućuje i hrani novi život u obliku trava i biljaka koje čine djelo.

Za ovu seriju umjetnik je skupljao biljke iz raznih masovnih grobnica. Osušio ih je i uokvirio u stakleni okvir za slike, zajedno s njihovim latinskim imenima i osnovnim informacijama o obitelji kojoj biljke pripadaju. Osim toga, umjetnik bilježi ime masovne grobnice na kojoj je biljka rasla te spominje i broj preminulih žrtava koje će počivati u tom grobu. Ova serija može se smatrati nastavkom instalacije “Vrijeme čišćenja”.


Louise Mazanti
louisemazanti.com

Alkemija transformacije

Vizionari, umjetnici i duhovni mislioci uvijek su pomicali granice ljudske svijesti kako bi patnju pretvorili u nešto što znači, kaže, i time ima za cilj iscijeliti i rasti za društvo. Primjer toga je duboki, duhovni i umjetnički ritam židovsko-sefardskog društva na Balkanu. To ilustrira kako se ljudska dubina razvija kada se naši strahovi, naše patnje izražavaju i dijele s drugima. Ranjivost kao mjesto stvaranja vrijednosti. Kada prihvatimo cjelovitost naših iskustava, naši umovi su slobodni i čovjek se može razvijati. Postaje oaza stvaranja. Kada se čovjek transformira kao pojedinac, postaje tvorac nove budućnosti.

Svaki trenutak ima potencijal da bude takav trenutak transformacije i stvaranja. Ključ za poticanje toga je jednostavno kratko oklijevati, osjećati, disati, biti otvoren prema stvarima koje dolaze i prestati bježati od stvari i osjećaja koje ne razumijemo i ne želimo osjećati. Trenutak kada u srcu kažemo “da” i prihvatimo sve kako jest, ovo je trenutak kada smo spremni transformirati se.

Ući ćemo u ovo stanje i mjesto transformacije zajedno kroz vođenu meditaciju i vježbe disanja. Sjetite se svega što biste željeli transformirati i osjetiti što se događa kada dosegnemo stanje svijesti u kojem ima mjesta za čovječanstvo i vjeru.

Louise Mazanti, doktorica znanosti je bivša profesorica teorije umjetnosti. Danas radi kao osobna psihoterapeutkinja i međunarodna učiteljica s elementima svijesti, pamćenja i traume.


Tijana Mišković
tijanamiskovic.com

Umjetnost dijasporskih srednjih područja promatrana kroz objektiv sjećanja

Dok se suvremena umjetnost i kulturna sjećanja kombiniraju, fokus je na djelima umjetnika iz Jugoslavije koji danas žive u Danskoj.

Jugoslavenski umjetnici od 2000. Njezino obrazovanje na danskim akademijama oblikovalo je njezin vizualni jezik i pogled na umjetnost. Ipak, njezina djela često se odnose na rat, migracije i elemente egzila koji se čine daleko od danske svakodnevice.

Na temelju svog službenog iskustva došao sam na ideju da te umjetničke prakse potječu iz, kako ja to zovem, “dijasporske inbetweenness”, odnosno u međuprostoru dijaspore. Ono što pod tim mislim je pomak koji utječe na subjektivnost, kulturni identitet i političke kontekste.

Položaj dijaspore karakterizira udaljenost između vremena i prostora, koju umjetnici pokušavaju prevladati svojim djelima. Pritom se dijelom odnose na vlastita iskustva i sjećanja, ali i na strane i usvojene misli. Čim se ta osobna tumačenja prošlih događaja izraze umjetničkim djelima, ona postaju kolektivna uspomena. Ovisno o stupnju integracije u društvu, ti izrazi sjećanja čak imaju potencijal da se razviju u službenu kulturnu memoriju.

Posredovanje sjećanja kroz umjetnička djela rezultira velikim izborom formativnih i konceptualnih pokušaja umjetničke interpretacije. Oni često nadilaze linearno i hijerarhijsko razumijevanje prostora i vremena.

Prezentacija uključuje tri umjetničke studije slučaja koje su izradili umjetnici Vladmir Tomić, Damir Avdagić i Ismar Cirkinagić. Sva trojica umjetnika problematiziraju koncepciju sjećanja, doduše svi na različite načine, prenoseći tako mogućnost definiranja različitih aspekata međuprostora dijaspore.


Barimatango
Jelena Milušić & Atilla Aksoj

Dvojac Jelena Milušić (vokal) i Atilla Aksoj (gitara), koji sebe naziva Barimatango, na istančan i emotivno dirljiv način prenose sefardsku i romanesknu glazbu.

Kroz jedinstvene interpretacije Jelena i Atilla osvećene su melodije i priče i vode nas u daleki svijet. Daju nam svoj pogled na čarobne svjetove, kao i na njihovu snagu i ljepotu.

U proljeće 2020. godine dvojac Barimatango objavio je svoj najnoviji album “Yo hanino, tu hanina”, koji uključuje deset odabranih Sephardićevih pjesama, među kojima su i pjesme Floryja Jogonde, poznatog pjevača sefardske glazbe. Djela Flory Jogondas pružila su osnovnu inspiraciju za ovaj album.

Nije iznenađujuće da mnoge pjesme imaju španjolsku vibru, jer su Sephardi podrijetlom iz Španjolske. Neke od pjesama sadrže nepravilan ritam, koji se smatra zaštitnim znakom bliskoistočne i balkanske glazbe, dok su druge pjesme popraćene redovitim ritmom, što je pak zaštitni znak španjolske glazbe.

Album “Yo hanino, tu hanina” glazbeno je uzbudljivo skladan i predstavlja prekrasan i vrijedan doprinos očuvanju sefardske glazbe. Ali to nije sve. Album omogućuje slušateljima da putuju čak i u prostoru i vremenu, da se u mislima presele na druga mjesta i da percipiraju raznoliku sefardsku kulturu u svim njezinim bojama i raspoloženjima.

Jelena Milušić

Izražajna, plavokosa Jelena Milušić, pjevačica je koja svoj glas uspijeva prilagoditi različitim žanrovima. Govori jezikom glazbe kao da joj je materinji jezik, od bluesa i jazza do rocka i tradicionalne balkanske glazbe. Već je izvodila razne glazbene stilove na različitim mjestima i tako pokazala svoju raznolikost.

Atilla Aksoj

Atilla Aksoj povezana je s glazbom na mnogim razinama: i kao glazbeni producent i skladatelj, kao i kao inženjer zvuka. Također svladava nekoliko instrumenata. Osnovao je glazbeni studio BARAKA u Mostaru, gdje danas producira glazbu i za kazališne i za druge glazbene projekte. Atilla je producent i gitarist bendova Zoster, Arkul i Barimatango.

Film: Euforija života

84 min, Regisseur: Réka Szabó

Prezentacija dokumentarca

Fahidi je imala samo 20 godina kada se vratila u svoju domovinu u Mađarskoj iz Auschwitz Birkenaua. Ostala je sama, članovi obitelji su ubijeni, uključujući njezinu majku, oca i mlađu sestru.

Sedamdeset godina kasnije, u dobi od 90 godina, pozvana je da sudjeluje u plesno-kazališnoj predstavi o svojoj životnoj priči.

Réka Szabé ima viziju. Zamišlja duet između mlade, međunarodno priznate plesačice Emese. Dvije plesačice komuniciraju na pozornici – u starim i mladima priče i iskustva se kombiniraju.

Tri žene – tri mjeseca – priča koja prelazi granice.

Dok se ključni trenuci iz Evinog života pretvaraju u kazališne scene, između tri dame razvija se blizak odnos.

Docu Talents from the East, 2017, Karlovy Vary, Czech Republic / Baltic Sea Forum, 2017, Riga, Latvia / MEDIMED 2017, Barcelona, Spain / Locarno International Film Festival, Critics Week selection (Semaine de la Critique, 2019) Award: Grand Prix (Grand Prize of the Critics Week) / 25th Sarajevo Film Festival, Competition Programme, Documentary Film (2019) / Award: Human Rights Award / VIFF, Vancouver International Film Festival / Minsk International Film Festival, Listapad / Award: Audience Award for Best Documentary Film / Verzio International Human Rights Documentary Film Festival / Award: Hungarian Audience Award / IDFA, International Documnetary Filmfestival, Amsterdam / Desiré Central Station Contemporary Theatre Festival (2019) / Human Rights Documentary Film Days Izmir (2019) / Trieste Film Festival (2020) / Award: Audience Award for the Best Documentary Film in competition and Balcani Caucaso / Transeuropa Award / Magyar Mozgóképszemle 2020 / Award: Best Documentary Film / Temple Har Shalom Park City (2020) / Greenwich International Film Festival (2020) / DOK.fest München (2020) / Award: kino